You are currently viewing ”Autoritățile trebuie să adopte măsuri pentru a facilita integrarea refugiaților”

”Autoritățile trebuie să adopte măsuri pentru a facilita integrarea refugiaților”

  • Post author:
  • Post category:CCR

”Moldova este țara care oferă, în primul rând, siguranță, dar și diverse oportunități pentru refugiați. Totuși, este important ca autoritățile să adopte măsuri pentru a facilita integrarea celor care au fost nevoiți să-și lase casele din cauza războiului și a persecuției”, spune într-un interviu la RFI, Monserrat Feixas Vihe, reprezentantul regional al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi cu sediul la Budapesta, aflat recent într-o vizită în R.Moldova.

Al Refaai Nesar are 50 ani. A ajuns la Chișinău, din Siria, înainte de a începe acolo războiul. Recunoaște că se confruntă cu unele probleme, cum ar fi obținerea unui loc de muncă, dar speră că situația se va îmbunătăți. ”Încercăm să începem totul de la zero. Este greu, dar avem speranțe. După ce a început războiul în Siria, nu ne-am mai întors în țară. La început, aici în Moldova, doar am muncit, dar între timp am obținut și statutul de refugiat. Situația financiară este complicată acum la toată lumea, dar în general ne simțim bine. Este liniște, pace, am găsit natura și suflete frumoase. Majoritatea cetățenilor sunt foarte amabili. Noi le mulțumim moldovenilor pentru tot”.

Întrebat dacă refugiații sunt totuși discriminați în R.Moldova, Nesar ne-a spus:”Sunt respectați, nu sunt discriminați, comparativ cu alte țări din Occident, unde acest fenomen se face simțit.Chiar și când nu aveam statut de refugiat, eram simplu muncitor, nu am fost discriminat în Moldova. Mă simt minunat”, ne mărturisește refugiatul.

Monserrat Feixas Vihe, reprezentantul regional al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi este de părere că persoanele care au solicitat protecție internațională au nevoie de o mai mare susținere pentru a se integra în societatea moldovenească. ”Cred că cel mai important lucru este ca autoritățile să susțină străinii veniți în Moldova. Majoritatea refugiaților au studii superioare, sunt apropiați Moldovei, fie au învățat aici sau sunt căsătoriți, vorbesc limba română. Aceste persoane cu siguranță pot contribui la dezvoltarea R.Moldova. Este esențial ca autoritățile să adopte măsuri pentru a facilita integrarea refugiaților. Mulți dintre cei veniți și care de ani buni se află în R.Moldova pot să-și aducă contribuția în diverse sfere de activitate”.

Reprezentantul UNHCR a ajuns și în Transnistria. ”Am mers și la Tiraspol pentru a oferi  informații despre persoanele care și-au găsit un refugiu sigur în R.Moldova. Oamenii trebuie să știe cine sunt refugiații, care sunt necesitățile lor, cum pot fi susținuți. Și este esențial să răspândim informații peste tot în lume. Pentru noi nu există bariere. Încercăm să transmitem mesajele noastre oriunde”.
”Apreciem faptul că refugiații sunt tratați, aici în Moldova, ca și ceilalți cetățeni, au oportunități la fel ca ceilalți. Pentru ca cetățenii de rând să-și schimbe atitudinea în raport cu refugiații, este nevoie de informare corectă”, consideră experta.

Monserrat Feixas Vihe s-a referit și la problemele refugiaților.”Deseori, aceste persoane au acces mai dificil la asistența medicală, nu știu exact cum funcționează sistemul, cum să-l acceseze. De asemenea, o problemă este obținerea unui job, iar în lipsa acestuia, nu pot să obțină polița de asigurare medicală. Suntem preocupați acum de aceste lucruri. Împreună cu autorități, sperăm că vom munci pentru a soluționa situația”.

În cadrul vizitei de la Chișinău, reprezentantul regional UNHCR împreună cu autoritățile  au abordat subiecte privind realizarea prevederilor pe dimensiunea migrației și azilului în cadrul Acordului de Asociere cu UE,Parteneriatului de Mobilitate R.Moldova–UE, precum şi perioadei post liberalizării regimului de vize.”Astfel, prioritate rămâne implementarea legii de integrare a străinilor, documentarea refugiaţilor şi solicitanţilor de azil, consolidarea capacităţilor instituţionale în oferirea serviciilor necesare, neadmiterea discriminării”.

Peste o mie de persoane din 31 de state, printre acestea Armenia, Siria, Afganistan, Turcia, Irak, Ucraina și Sudan, au ajuns în ultimii zece ani în R.Moldova,beneficiind de protecție internațională. Recent, Biroul Migrație și Azil a lansat un apel către societate ”de a fi mai aproape faţă de cei care au fost nevoiți să-şi p ărăsească ţările de origine în urma unor conflicte armate, violenţe, persecuţii”.

Sursa: http://m.rfi.ro